Zarządzanie użytkownikami i ich dostępem do sieci jest głównym celem katalogu. Program iManager umożliwia wykonywanie następujących zadań związanych z użytkownikami.
Więcej informacji na temat obiektów użytkowników w katalogu zawiera Podręcznik administracji NetIQ eDirectory 9.0.
Aby utworzyć nowy obiekt użytkownika:
W widoku Role i zadania wybierz kolejno Użytkownik > Utwórz użytkownika.
Na stronie Utwórz użytkownika podaj co najmniej wymagane informacje związane z użytkownikiem, a następnie kliknij przycisk OK.
Nazwa użytkownika
Nazwisko
Kontekst
Hasło (dwukrotnie)
WAŻNE:Jeśli nie zostanie podane hasło, zostanie wyświetlony monit o zezwolenie użytkownikowi na logowanie się bez użycia hasła (niezalecane) lub ustawienie wymagania hasła do zalogowania się.
Zaznacz pole wyboru Ustaw hasło proste, aby zdefiniować hasło proste, które jest wymagane do dostępu do plików macierzystych przez użytkowników systemów Windows* i Macintosh*. Nie jest ono wymagane w przypadku włączenia hasła uniwersalnego.
Zaznacz pole wyboru Kopiuj z obiektu typu Szablon lub Użytkownik, aby utworzyć użytkownika na podstawie istniejącego obiektu użytkownika lub szablonu. Podczas kopiowania obiektu użytkownika program iManager umożliwia tworzenie wyłącznie kopii praw NDS nowego obiektu, a nie kopii praw NDS, aby uniemożliwić użytkownikom uzyskanie takich samych praw jak administrator.
Zaznacz pole wyboru Utwórz katalog domowy, aby określić lokalizację katalogu domowego użytkownika, tworzonego podczas tworzenia obiektu użytkownika. W przypadku podania nieistniejącej ścieżki zostanie wyświetlony komunikat z informacją, że katalog domowy użytkownika nie został utworzony.
Aby usunąć obiekt użytkownika:
W widoku Role i zadania wybierz kolejno Użytkownicy > Usuwanie użytkownika.
Wpisz nazwę i kontekst obiektu lub znajdź obiekt przy użyciu funkcji wyszukiwania, a następnie kliknij przycisk OK.
Kliknij przycisk Usuń.
Zostanie wyświetlone potwierdzenie informujące o usunięciu obiektu użytkownika.
Aby wyłączyć konto użytkownika, uniemożliwiając w ten sposób użytkownikowi uwierzytelnianie się w katalogu:
UWAGA:Wykonanie tego zadania uniemożliwia jedynie uwierzytelnianie użytkownika po wyłączeniu konta. Jeśli w momencie wyłączenia konta użytkownik jest zalogowany, będzie miał nadal dostęp do konta do momentu wylogowania się.
W widoku Role i zadania wybierz kolejno Użytkownicy > Wyłącz konto.
Podaj nazwę i kontekst obiektu lub znajdź obiekt przy użyciu selektora obiektów, a następnie kliknij przycisk OK.
Kliknij przycisk Wyłącz.
Aby włączyć wcześniej wyłączone konto użytkownika:
W widoku Role i zadania wybierz kolejno Użytkownicy > Włącz konto.
Podaj nazwę i kontekst obiektu lub znajdź obiekt przy użyciu selektora obiektów, a następnie kliknij przycisk OK.
Kliknij przycisk Włącz.
Aby zmodyfikować właściwości istniejącego obiektu użytkownika:
W widoku Role i zadania wybierz kolejno Użytkownicy > Modyfikuj użytkownika.
Podaj nazwę i kontekst obiektu lub znajdź obiekt przy użyciu selektora obiektów, a następnie kliknij przycisk OK.
W ramce zawartości zostanie wyświetlona książka właściwości obiektu użytkownika.
Wprowadź zmiany, a następnie kliknij przycisk Zastosuj lub OK, aby je zapisać.
Aby przenieść obiekt użytkownika:
W widoku Role i zadania wybierz kolejno Użytkownicy > Przenieś użytkownika.
Podaj wymagane informacje, zgodnie z opisem w części Przenoszenie obiektu.
Aby zmienić nazwę obiektu użytkownika:
W widoku Role i zadania wybierz kolejno Użytkownicy > Zmień nazwę użytkownika.
Podaj wymagane informacje, zgodnie z opisem w części Zmienianie nazwy obiektu.