A.4 Przegląd aplikacji Approvals

Ta sekcja zawiera przegląd interfejsu użytkownika aplikacji NetIQ Identity Manager Approvals. Tematy obejmują następujące zagadnienia:

A.4.1 Widok Zadania

Domyślnym widokiem aplikacji Approvals jest widok Zadania. W tym widoku wyświetlane są wszystkie zadania aktualnie przypisane do użytkownika lub przez niego przyjęte wraz z tytułem zadania oraz imieniem, nazwiskiem i zdjęciem odbiorcy zadania. Lista zadań w widoku jest uporządkowana według daty wygaśnięcia, przy czym na samej górze wyświetlane są zadania, które mają zostać wykonane najwcześniej, a zadania bez daty wygaśnięcia znajdują się na dole.

UWAGA:

  • Jeśli w programie Identity Manager nie skonfigurowano zdjęcia lub skonfigurowano niewyświetlanie zdjęć, wyświetlany jest ogólny obraz.

  • Za pomocą aplikacji Approvals nie można zatwierdzać ani odrzucać zadań, w których używane są złożone formularze.

  • Obecnie aplikacja Approvals nie obsługuje nowych formularzy w formacie JSON na platformach iOS i Android. W rezultacie może pojawić się komunikat o błędzie lub wyświetlenie szczegółów zadania może być niemożliwe.

Aby zatwierdzić lub odrzucić żądanie albo wyświetlić szczegóły konkretnego zadania, kliknij to zadanie lub nazwę / nazwisko odbiorcy zadania. Jeśli chcesz skontaktować się z odbiorcą zadania, kliknij jego zdjęcie.

A.4.2 Widok szczegółowy

Widok Szczegóły zawiera szczegóły konkretnego zadania przypisanego do użytkownika. W zależności od żądania wyświetlane pola mogą być różne.

Aby zatwierdzić lub odrzucić zadanie, podaj niezbędne informacje i kliknij Zatwierdź albo Odmowa.

A.4.3 Tryb zbiorczy

Jeśli potrzebujesz zatwierdzić lub odrzucić dużą liczbę podobnych zadań, możesz przełączyć się w widoku Zadania z domyślnego trybu pojedynczego zadania w tryb zbiorczy.

UWAGA:W trybie zbiorczym nie można zatwierdzić wszystkich zadań. W przypadku bardziej złożonych zadań, takich jak zadania atestacji, należy zatwierdzić każde zadanie atestacji osobno w trybie pojedynczego zadania. Po kliknięciu ikony Tryb zbiorczy na liście w aplikacji wyświetlane są tylko te zadania, które można zatwierdzić w trybie zbiorczym.

Aby zatwierdzić lub odrzucić wiele zadań:

  1. W widoku Zadania kliknij ikonę Tryb zbiorczy .

  2. Wybierz zadania, które chcesz zatwierdzić lub odrzucić. Nie można w tym samym czasie jednych zadań zatwierdzić, a inne odrzucić.

  3. (Opcjonalnie) Aby zatwierdzić lub odrzucić wszystkie zadania, kliknij Wszystko.

  4. (Opcjonalnie) Jeśli zmienisz zdanie i zrezygnujesz z zatwierdzenia lub odrzucenia niektórych zadań, kliknij ikonę trybu pojedynczego zadania .

  5. Kliknij Zatwierdź lub Odmowa.

  6. (Opcjonalnie) Dodaj komentarz dotyczący operacji zbiorczej.

  7. Kliknij Potwierdź.

A.4.4 Widok Zakończone zadania

Aby wyświetlić zakończone zadania, kliknij ikonę Zakończone zadania . Widok zawiera zakończone zadania, a także czas zatwierdzenia lub odrzucenia zadania. Kliknięcie zakończonego zadania powoduje wyświetlenie jego szczegółów. W przypadku bardziej złożonych żądań można kliknąć Wartości z formularza, aby wyświetlić konkretne informacje dotyczące żądania.

W razie potrzeby można w widoku Zakończone zadania usunąć jedno lub większą liczbę zakończonych zadań. Aby usunąć zadania, kliknij ikonę Tryb zbiorczy , wybierz zadania, które chcesz usunąć, i kliknij Usuń.

UWAGA:W widoku Zakończone zadania wyświetlane są tylko zadania zakończone na urządzeniu użytkownika. Nie można wyświetlać zadań zakończonych w aplikacji użytkownika ani na innym urządzeniu z zainstalowaną aplikacją Approvals.

A.4.5 Widok Ustawienia logowania

Widok Ustawienia logowania umożliwia wyświetlanie i modyfikowanie ustawień logowania.

OSTRZEŻENIE:Jeśli administrator programu Identity Manager udostępnił łącze lub kod QR do automatycznego konfigurowania ustawień aplikacji, zalecamy, aby nie modyfikować tych ustawień domyślnych, chyba że administrator poprosi, aby to zrobić.

A.4.6 Widok Ustawienia zaawansowane

Widok Ustawienia zaawansowane umożliwia wyświetlanie i modyfikowanie ustawień zaawansowanych, które określają sposób odbierania danych z serwera modułu zaopatrywania opartego na rolach.

OSTRZEŻENIE:Jeśli administrator programu Identity Manager udostępnił łącze lub kod QR do automatycznego konfigurowania ustawień aplikacji, zalecamy, aby nie modyfikować tych ustawień domyślnych, chyba że administrator poprosi, aby to zrobić.

W razie przypadkowej zmiany ustawień definicji danych w widoku Ustawienia zaawansowane należy kliknąć przycisk Przywróć wartości domyślne, aby przywrócić domyślne ustawienia programu Identity Manager. Opcja Przywróć wartości domyślne nie powoduje zmiany nazwy użytkownika, jego hasła ani żadnych ustawień szczegółów serwera.