Synchronizacja haseł pozwala synchronizować hasła w połączonych systemach przy użyciu programu OpenText Identity Manager. Aby wyświetlić ustawienia synchronizacji haseł dla połączonych systemów, wybierz odpowiedni zestaw programów obsługi z menu rozwijanego.
Przy użyciu synchronizacji haseł można skonfigurować połączone systemy tak, aby wykonywały następujące zadania:
Publikowanie haseł w programie OpenText Identity Manager.
Subskrybowanie haseł z programu OpenText Identity Manager lub z innych połączonych systemów.
Wymuszanie założeń haseł w połączonych systemach.
Wysyłanie wiadomości e-mail z powiadomieniami.
Aby sprawdzić ustawienia synchronizacji haseł, wykonaj następujące czynności:
Na stronie głównej OpenText Identity Console wybierz opcję Synchronizacja haseł > Synchronizacja haseł.
Wybierz zestaw programów obsługi zawierający program obsługi, którego ustawienia chcesz sprawdzić.
Kliknij nazwę programu obsługi na liście.
UWAGA:Ustawienia, które są włączone i wyłączone, zależą od programu obsługi. Dostępne są tylko ustawienia funkcji obsługiwanych przez program obsługi.
Zweryfikuj, czy ustawienia są prawidłowo skonfigurowane.
Program OpenText Identity Manager akceptuje hasła (kanał wydawcy): Jeśli ta opcja jest włączona, OpenText Identity Manager umożliwia przepływ haseł z połączonego systemu do bezpiecznego magazynu tożsamości. Wyłączenie tej opcji oznacza, że żadne elementy <hasło> nie mogą przepływać do programu OpenText Identity Manager. Są one usuwane z pliku XML przez założenia synchronizacji haseł w kanale wydawcy.
To ustawienie dotyczy haseł użytkownika dostarczanych przez sam połączony system oraz wartości haseł tworzonych przez założenia w kanale wydawcy.
Jeśli ta opcja jest włączona, ale opcja hasła dystrybucyjnego poniżej jest wyłączona, wartość <hasło> pochodząca z połączonego systemu jest zapisywana bezpośrednio w haśle uniwersalnym w bezpiecznym magazynie tożsamości. Jeśli założenia haseł użytkownika nie pozwalają na korzystanie z hasła uniwersalnego, hasło jest zapisywane w haśle NDS.
Użyj hasła dystrybucyjnego do synchronizacji haseł: To ustawienie jest dostępne tylko w przypadku włączenia ustawienia Program Identity Manager akceptuje hasła (kanał wydawcy).
Jeśli ta opcja jest włączona wartość hasła pochodząca z połączonego systemu jest zapisywana w haśle dystrybucyjnym. Hasło dystrybucyjne jest odwracalne, co oznacza, że można je pobrać z danych bezpiecznego magazynu tożsamości na potrzeby synchronizacji haseł. OpenText Identity Manager używa go do dwukierunkowej synchronizacji haseł z połączonymi systemami. Aby OpenText Identity Manager mógł dystrybuować hasła z tego systemu do innych systemów, ta opcja musi być włączona.
Akceptuj hasło tylko wtedy, jeśli jest zgodne z założeniami haseł użytkownika: To ustawienie jest dostępne tylko w przypadku włączenia ustawienia Użyj hasła dystrybucyjnego do synchronizacji haseł.
Jeśli ta opcja jest wybrana, OpenText Identity Manager nie zapisuje hasła z tego połączonego systemu w haśle dystrybucyjnym w bezpiecznym magazynie tożsamości, dopóki hasło nie spełnia założeń haseł użytkownika.
Jeśli hasło jest niezgodne z założeniami, należy włączyć ustawienie Reset the user’s password to the Distribution Password (Resetuj hasło użytkownika do hasła dystrybucyjnego), aby zresetować hasło użytkownika w połączonym systemie. Umożliwia to wymuszenie założeń haseł w połączonym systemie, a także w bezpiecznym magazynie tożsamości. Jeśli ta opcja nie zostanie zaznaczona, hasła użytkowników mogą stracić synchronizację w połączonych systemach. Jednak podejmując decyzję o użyciu tej opcji, należy wziąć pod uwagę założenia haseł połączonego systemu. Niektóre połączone systemy mogą nie zezwalać na resetowanie, ponieważ nie umożliwiają one powtarzania haseł.
Używając ustawienia Powiadom użytkownika o błędzie synchronizacji haseł pocztą e-mail, można informować użytkowników o niepowodzeniu ustawiania lub resetowania hasła. Powiadamianie jest szczególnie przydatne w przypadku tej opcji. Gdy użytkownik zmienia hasło na takie, które jest dozwolone przez połączony system, ale odrzucane przez OpenText Identity Manager z powodu złożeń haseł, nie wie, że hasło zostało zresetowane, dopóki nie otrzyma powiadomienia lub nie spróbuje zalogować się do połączonego systemu za pomocą starego hasła.
Zawsze akceptuj hasło; ignoruj założenia haseł: To ustawienie jest dostępne tylko w przypadku włączenia ustawienia Użyj hasła dystrybucyjnego do synchronizacji haseł.
Po wybraniu tej opcji OpenText Identity Manager nie wymusza założeń haseł użytkownika dla tego połączonego systemu. OpenText Identity Manager zapisuje hasło z tego połączonego systemu w haśle dystrybucyjnym w bezpiecznym magazynie tożsamości i dystrybuuje je do innych połączonych systemów, niezależnie od zgodności z założeniami haseł.
Aplikacja akceptuje hasła (kanał subskrybenta): Po włączeniu tej opcji program obsługi wysyła hasła z bezpiecznego magazynu tożsamości do tego połączonego systemu. Oznacza to również, że jeśli użytkownik zmienia hasło w innym połączonym systemie, który publikuje hasła w haśle dystrybucyjnym w bezpiecznym magazynie tożsamości, hasło jest zmieniane na to z połączonego systemu.
Domyślnie hasło dystrybucyjne jest takie samo jak hasło uniwersalne w bezpiecznym magazynie tożsamości, dlatego zmiany hasła uniwersalnego wprowadzone w bezpiecznym magazynie tożsamości są również wysyłane do połączonego systemu.
Powiadom użytkownika pocztą e-mail o błędzie synchronizacji haseł: Po włączeniu tej opcji do użytkownika jest wysyłana wiadomość e-mail, gdy hasło nie zostało zsynchronizowane, ustawione lub zresetowane. Wiadomość e-mail wysyłana do użytkownika jest oparta na szablonie wiadomości e-mail. Ten szablon jest dostarczany przez aplikację Synchronizacja haseł. Jednak aby szablon mógł działać, należy go dostosować i określić serwer e-mail do wysyłania wiadomości z powiadomieniami. Aby uzyskać instrukcje, zobacz Configuring E-Mail Notification (Konfigurowanie powiadomienia e-mail) w dokumencie OpenText Identity Manager Password Management Guide (OpenText Identity Manager — podręcznik zarządzania hasłami).
Po zakończeniu kliknij przycisk Zapisz, aby zapisać zmiany. Ustawienia są zapisywane jako globalne wartości konfiguracyjne.