24.4 Ustawienia zaawansowane

24.4.1 Zarządzanie uwierzytelnieniami

Na stronie Uwierzytelnienia znajduje się tabela zawierająca wszystkie uwierzytelnienia, które są obecnie zdefiniowane w wybranym programie obsługi (wyświetlane są ich w pełni kwalifikowane nazwy). Na tej stronie są dozwolone następujące działania:

  • Edytowanie w pliku XML: aby edytować uwierzytelnienia w pliku XML, wybierz uwierzytelnienie z listy i kliknij ikonę . Następnie zaznacz pole Włącz edytowanie XML.

  • Usuwanie: aby usunąć uwierzytelnienie, zaznacz pole wyboru nazwy uwierzytelnienia, a następnie kliknij ikonę . Zostanie wyświetlony komunikat informujący, że operacji nie można cofnąć i zawierający prośbę o potwierdzenie. Kliknij przycisk OK, aby usunąć uwierzytelnienie, lub przycisk Anuluj, aby zatrzymać operację. Możesz zaznaczyć kilka pól, aby usunąć kilka uwierzytelnień, lub zaznaczyć pole po lewej stronie u góry, aby usunąć wszystkie uwierzytelnienia.

24.4.2 Zarządzanie tabelą mapowania obiektów

Tabele mapowania są używane w założeniach OpenText Identity Manager do mapowania zestawu wartości na inny zestaw odpowiadających im wartości. Po zainstalowaniu pakietu uwierzytelnień jego założenia są dodawane do zestawu założeń uruchamiania programu obsługi. Program obsługi wykonuje te założenia tylko raz podczas uruchamiania programu obsługi. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Mapping Table Objects (Obiekty tabeli mapowania) w dokumencie OpenText Identity Manager Driver Administration Guide (OpenText Identity Manager Driver — podręcznik administracji).

Przy użyciu tabeli mapowania obiektów można wykonywać następujące działania:

  1. Modyfikowanie istniejącego mapowania: Aby zmodyfikować istniejącą tabelę mapowania obiektów, kliknij mapowanie na liście i na kolejnym ekranie wykonaj następujące działania:

    • Dodaj nową kolumnę.

      Określ wartość dla kolumny, a następnie wybierz, czy w wartości jest, czy nie jest uwzględniana wielkość liter lub czy wartość jest liczbowa.

    • Dodaj nowy wiersz i określ wartość dla wiersza.

    • Kliknij ikonę .

  2. Usuwanie mapowania: Aby usunąć mapowanie z listy, wybierz odpowiednie mapowanie na liście i kliknij ikonę .

  3. Edytowanie w pliku XML: Aby edytować mapowanie w pliku XML, kliknij mapowanie na liście i wybierz ikonę . Następnie zaznacz pole Enable XML Editing (Włącz edytowanie XML).

24.4.3 Zarządzanie zadaniami dla programów obsługi

OpenText Identity Console umożliwia planowanie zdarzeń przy użyciu opcji Zadania dla wszystkich poszczególnych programów obsługi.

Strona Zadania zawiera nazwę zadania, stan zadania (włączone lub wyłączone), zaplanowany czas uruchomienia i opis zadania. Kliknij nazwę zadania, aby wyświetlić stronę Zadania. Kliknij ikonę włączenia/wyłączenia w kolumnie Włączono, aby włączyć lub wyłączyć zadanie. Kliknij opis zadania, aby wyświetlić pełne informacje o zadaniu.

Na karcie Zadania znajduje się tabela zawierająca istniejące obiekty zadań wybranego programu obsługi, który jest wyświetlany pod w pełni kwalifikowaną nazwą we wpisie Program obsługi.

Na stronie Zadania można wykonać następujące zadania:

  1. Utwórz zadanie: kliknij ikonę , aby utworzyć nowe zadanie.

    W oknie podręcznym Nowe zadanie wykonaj następujące czynności:

    1. Wprowadź nazwę zadania i typ zadania.

    2. Kliknij ikonę i z dostępnej listy serwerów wybierz serwer, na którym zadanie ma być uruchamiane. W przeciwnym razie określ nazwę serwera, a następnie wybierz serwer.

    3. Kliknij przycisk Utwórz.

  2. Rozpocznij zadanie: zaznacz pole wyboru preferowanego zadania i kliknij ikonę .

  3. Zatrzymaj zadanie: zaznacz pole wyboru preferowanego zadania i kliknij ikonę .

  4. Włącz zadanie: zaznacz pole wyboru preferowanego zadania i kliknij ikonę .

  5. Wyłącz zadanie: zaznacz pole wyboru preferowanego zadania i kliknij ikonę .

  6. Pobierz status: zaznacz pole wyboru preferowanego zadania i kliknij ikonę .

  7. Usuń zadanie: zaznacz pole wyboru preferowanego zadania i kliknij ikonę .

Kliknij zadanie, aby uzyskać dostęp do strony Job Property (Właściwość zadania). W tym miejscu można skonfigurować sposób uruchamiania zadania.

Ogólne: przedstawia nazwę klasy Java dla zadania. Na tej stronie możesz włączyć lub wyłączyć zadanie, usunąć zadanie po jego wykonaniu, wybrać serwer lub serwery, na których zadanie ma być uruchamiane, określić serwer poczty e-mail oraz nadać zadaniu inną nazwę i opis.

Plan: umożliwia ustawienie czasu uruchamiania zadania. Podaj wartość w polu Uruchom zadanie o, aby ustawić godzinę, i określ, czy zadanie ma być uruchamiane codziennie, co tydzień, co miesiąc czy co rok. Możesz też dostosować czas uruchamiania zadania lub włączyć przełącznik, aby uruchamiać zadanie ręcznie.

Zakres: umożliwia określenie obiektów, których dotyczy to zadanie. Obiekt może być kontenerem, grupą dynamiczną, grupą lub obiektem typu liść. Kliknij przycisk Dodaj, aby wybrać obiekt, którego ma dotyczyć to zadanie. Możesz użyć przycisku Przeglądaj, aby wybrać obiekt, a następnie kliknij przycisk OK. Aby usunąć obiekt z listy zakresu, wybierz obiekt zakresu, klikając pole po lewej stronie obiektu DN, a następnie kliknij przycisk Usuń.

Po dodaniu obiektu wybierz go, aby wyświetlić więcej opcji. Jeśli wybierzesz obiekt grupy, masz możliwość zastosowania zadania do członków grupy lub tylko do grupy. Jeśli wybierzesz obiekt kontenera, masz możliwość zastosowania zadania do wszystkich elementów potomnych w tym kontenerze, do wszystkich elementów podrzędnych w kontenerze lub tylko do kontenera.

Parametry: umożliwia dodanie dodatkowych parametrów do zadania oraz podgląd parametrów w aktualnej konfiguracji. Parametry te zmieniają się w zależności od wybranego rodzaju zadania.

Wyniki: umożliwia określenie, co chcesz zrobić z wynikami zadania. Strona Wyniki jest podzielona na dwie części: Wynik pośredni i Wynik końcowy, przy czym dozwolone są następujące wyniki: Powodzenie, Ostrzeżenie, Błąd i Przerwano. Na prawo od kolumny Wyniki znajduje się kolumna Działanie. Kliknięcie kolumny Działanie pozwala ustawić sposób powiadamiania o każdym wyniku. Działania obejmują wysłanie wyniku audytu lub wysłanie wiadomości e-mail po zakończeniu wyniku. Jeśli nie wybierzesz opcji, nie zostanie podjęte żadne działanie dla wyniku.

Na karcie Śledzenie można skonfigurować śledzenie dla określonego programu obsługi. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Konfigurowanie poziomu śledzenia.