A.3 Autoryzowani użytkownicy i autoryzowane grupy programu iManager

Gdy użytkownik lub grupa są autoryzowane, oznacza to, że program iManager zezwala na wykonywanie różnych zadań administracyjnych temu użytkownikowi lub tej grupie. Aby uzyskać więcej informacji o określaniu i konfigurowaniu użytkowników i grup autoryzowanych, zobacz Autoryzowani użytkownicy i grupy.

Dane autoryzowanych użytkowników i grup są przechowywane w pliku configiman.properties, który należy zabezpieczyć, aby zapobiec jego nieautoryzowanej modyfikacji. W tym celu należy zmodyfikować kontrolę dostępu do pliku configman.properties, tak aby ograniczyć zakres użytkowników, którzy mogą ręcznie edytować plik.

UWAGA:Jeśli nie zostanie określony użytkownik autoryzowany lub grupa autoryzowana (przez co nie zostanie utworzony plik configiman.properties) lub zostaną one określone z ustawieniem AllUsers, wszyscy użytkownicy będą mogli instalować dodatki typu plug-in programu iManager oraz modyfikować ustawienia serwera programu iManager. Stanowi to zagrożenie bezpieczeństwa w przypadku serwerowych środowisk programu iManager.