2.3 Omówienie trybów dostępu

Podczas uruchamiania programu iManager tryb dostępu jest przyznawany na podstawie praw przypisanych użytkownikowi. W programie iManager istnieją trzy tryby dostępu. Bieżący tryb jest wyświetlany na stronie domowej programu iManager.

Dostęp bez ograniczeń: Jest to tryb domyślny do czasu skonfigurowania usług RBS. W tym trybie wyświetlane są wszystkie zainstalowane funkcje i zadania. Mimo że wszystkie funkcje i zadania są widoczne, do korzystania z nich przez uwierzytelnionych użytkowników konieczne są odpowiednie prawa.

Istnieje ustawienie, które można dodać do pliku config.xml, umożliwiające wymuszenie dostępu bez ograniczeń, nawet po zainstalowaniu usług opartych na rolach. Aby wymusić dostęp bez ograniczeń dla wszystkich użytkowników, należy dodać następujące ustawienie do pliku <KATALOG_DOMOWY_SERWERA_TOMCAT>\webapps\nps\WEB-INF\config.xml, a następnie ponownie uruchomić serwer Tomcat:

<setting>
<name><![CDATA[RBS.forceUnrestricted]]></name>
<value><![CDATA[true]]></value>
</setting>

Informacje o ponownym uruchamianiu serwera Tomcat można znaleźć w części Uruchamianie i zatrzymywanie serwera Tomcat.

UWAGA:Gdy program iManager jest używany w trybie Bez ograniczeń, na stronie domowej tego programu jest zwykle widoczny następujący komunikat: Uwaga: Niektóre role i zadania są niedostępne.Kliknięcie przycisku Wyświetl szczegóły może w przypadku kilku zadań spowodować wyświetlenie komunikatu Brak obsługi przez bieżące procesy uwierzytelniające, nawet jeśli te zadania działają poprawnie. Ten komunikat wprowadza w błąd i dlatego jest usuwany przez program iManager po skonfigurowaniu usług RBS przez użytkownika.

Przypisany dostęp: Wyświetlane są tylko funkcje i zadania przypisane do uwierzytelnionego użytkownika. W tym trybie w pełni wykorzystywana jest technologia usług opartych na rolach (RBS).

Właściciel kolekcji: Wyświetlane są wszystkie funkcje i zadania zainstalowane w kolekcji. Właściciel kolekcji — nawet bez przypisanych konkretnych ról — może korzystać ze wszystkich ról i zadań w kolekcji. Aby można było korzystać z tego trybu, muszą być zainstalowane usługi oparte na rolach. Dodanie grupy lub użytkownika jako właściciela kolekcji nie powoduje przypisania żadnych praw RBS. Aby przypisać prawa, należy wykonać jawne przypisanie roli RBS lub przypisanie dysponenta.

UWAGA:Gdy kolekcja jest przypisywana do grupy, wszyscy członkowie tej grupy stają się właścicielami tej kolekcji. Właściciel kolekcji ma dostęp do wszystkich ról i zadań, niezależnie od członkostwa w rolach.