4.4 Unieważnianie uprawnień

Jeśli nie potrzebujesz już dostępu do roli lub zasobu, możesz unieważnić odpowiednie uprawnienie. Aby unieważnić uprawnienie, przejdź do opcji Dostęp > Uprawnienia, wybierz wymagane uprawnienie i podaj przyczynę jego unieważnienia.

Możesz też unieważnić uprawnienie w imieniu innych użytkowników. Jeśli na przykład członek Twojego zespołu został przeniesiony z działu 1 do działu 2 i nie potrzebuje już dostępu do określonego zasobu, aplikacja OpenText Identity Manager umożliwia unieważnienie uprawnienia tego użytkownika. Aby unieważnić uprawnienie, wybierz opcję Inni i usuń uprawnienie. Istnieje możliwość unieważnienia wielu uprawnień jednocześnie. Uprawnienia te można dodać do kolejki w celu sprawdzenia przed podjęciem decyzji o unieważnieniu.

Uprawnienia innych użytkowników może unieważniać tylko administrator i menedżer zespołu. Administrator może unieważniać uprawnienia wszystkich użytkowników w organizacji, natomiast menedżer zespołu może unieważniać uprawnienia tylko członków swojego zespołu.

Uprawnienia innych użytkowników można unieważniać w następujący sposób:

  • Wyszukiwanie według użytkownika: Umożliwia wyszukanie użytkownika i unieważnienie jego uprawnień. Można bezpośrednio unieważnić uprawnienie użytkownika lub dodać je do kolejki. Kolejka jest trwałym obszarem roboczym, w którym można tymczasowo przechowywać uprawnienia w celu ich przejrzenia i unieważnienia, jeśli to konieczne. Następnie można wyszukać inne uprawnienia danego użytkownika, które mają zostać unieważnione, i dodać je do kolejki. Dzięki temu można unieważnić wszystkie uprawnienia jednocześnie.

  • Wyszukiwanie według uprawnień: Umożliwia wyszukanie konkretnego uprawnienia. Po wybraniu uprawnienia wyświetlana jest lista wszystkich użytkowników, którzy nim dysponują. Można bezpośrednio unieważnić uprawnienie wybranego użytkownika lub dodać je do kolejki, aby je unieważnić dla wielu użytkowników jednocześnie.

Menedżer zespołu: Menedżer zespołu może unieważniać uprawnienia członków zespołu na karcie Inni. Jednak musi mieć uprawnienie do unieważniania uprawnień innych użytkowników.

Administrator: Administrator może dać menedżerowi zespołu możliwość unieważniania uprawnień. Jeśli na przykład chcesz przyznać menedżerowi zespołu uprawnienie do unieważniania roli użytkownika: Przejdź do opcji Osoby > Zespoły i zmodyfikuj uprawnienia zespołu, aby umożliwić menedżerowi zespołu unieważnianie uprawnień.

Figura 4-2 Przykład przyznawania menedżerowi zespołu uprawnienia do unieważniania

Ta opcja umożliwia menedżerowi zespołu unieważnianie wybranej roli członków zespołu.

UWAGA:Po unieważnieniu uprawnienia lista uprawnień może nie od razu odzwierciedlać wprowadzoną zmianę. Może to wynikać z faktu, że uprawnienie jest powiązane z procesem unieważniania, który może zająć trochę czasu. Aby wyświetlić zmiany, należy odświeżyć listę.

Aby uzyskać więcej informacji, należy kliknąć ikonę na pulpicie nawigacyjnym.