Opcja Zadania w portalu OpenText Identity Console umożliwia planowanie zdarzeń dla wszystkich programów obsługi znajdujących się w odpowiednim zestawie programów obsługi.
Strona Zadania zawiera nazwę zadania, stan zadania (włączone lub wyłączone), zaplanowany czas uruchomienia i opis zadania. Kliknij nazwę zadania, aby wyświetlić stronę Zadania. Kliknij ikonę włączenia/wyłączenia w kolumnie Włączono, aby włączyć lub wyłączyć zadanie. Kliknij opis zadania, aby wyświetlić pełne informacje o zadaniu.
Uzyskaj dostęp do strony Zadania, wybierając opcję Administracja IDM > klikając menu kontekstowe (trzy kropki) odpowiedniego zestawu programów obsługi > Właściwości zestawu programów obsługi > kartę Zaawansowane na stronie głównej OpenText Identity Console. Na karcie Zadania znajduje się tabela zawierająca istniejące obiekty zadań wybranego programu obsługi, którego w pełni kwalifikowana nazwa jest podana we wpisie Program obsługi.
Na stronie Zadania można wykonać następujące zadania:
Utwórz zadanie: kliknij ikonę
, aby utworzyć nowe zadanie.
W oknie podręcznym Nowe zadanie wykonaj następujące czynności w celu utworzenia nowego zadania:
Wprowadź stanowisko.
Wprowadź typ stanowiska.
Kliknij ikonę
i z dostępnej listy serwerów wybierz serwer, na którym zadanie ma być uruchamiane. W przeciwnym razie określ nazwę serwera, a następnie wybierz serwer.
Kliknij przycisk Utwórz.
Rozpocznij zadanie: zaznacz pole wyboru preferowanego zadania i kliknij ikonę
.
Zatrzymaj zadanie: zaznacz pole wyboru preferowanego zadania i kliknij ikonę
.
Włącz zadanie: zaznacz pole wyboru preferowanego zadania i kliknij ikonę
.
Wyłącz zadanie: zaznacz pole wyboru preferowanego zadania i kliknij ikonę
.
Pobierz status: zaznacz pole wyboru preferowanego zadania i kliknij ikonę
.
Usuń zadanie: zaznacz pole wyboru preferowanego zadania i kliknij ikonę
.
Kliknij zadanie, aby uzyskać dostęp do strony Job Property (Właściwość zadania). Na stronie tej możesz skonfigurować sposób uruchamiania zadania.
Ogólne: przedstawia nazwę klasy Java dla zadania. Na tej stronie możesz włączyć lub wyłączyć zadanie, usunąć zadanie po jego wykonaniu, wybrać serwer lub serwery, na których zadanie ma być uruchamiane, określić serwer poczty e-mail oraz nadać zadaniu inną nazwę i opis.
Harmonogram: umożliwia ustawienie czasu wykonywania zadania. Podaj wartość w polu Uruchom zadanie o, aby ustawić godzinę, i określ, czy zadanie ma być uruchamiane codziennie, co tydzień, co miesiąc czy co rok. Możesz też dostosować czas uruchamiania zadania lub włączyć przełącznik, aby uruchamiać zadanie ręcznie.
Zakres: umożliwia zdefiniowanie obiektów, w których zadanie zostanie zastosowane. Obiekt może być kontenerem, grupą dynamiczną, grupą lub obiektem typu liść. Kliknij przycisk Dodaj, aby zaznaczyć obiekt, lub użyj przycisku Przeglądaj, aby wybrać obiekt, a następnie kliknij przycisk OK. Aby usunąć obiekt z listy zakresu, wybierz obiekt zakresu, klikając pole po lewej stronie obiektu DN, i kliknij przycisk Usuń.
Po dodaniu obiektu wybierz go, aby wyświetlić więcej opcji. Jeśli wybierzesz obiekt grupy, masz możliwość zastosowania zadania do członków grupy lub tylko do grupy. Jeśli wybierzesz obiekt kontenera, masz możliwość zastosowania zadania do wszystkich elementów potomnych w tym kontenerze, do wszystkich elementów podrzędnych w kontenerze lub tylko do kontenera.
Parametry: umożliwia dodanie dodatkowych parametrów do zadania oraz podgląd parametrów w aktualnej konfiguracji. Parametry te zmieniają się w zależności od wybranego rodzaju zadania.
Wyniki: umożliwia określenie, co chcesz zrobić z wynikami zadania. Strona Wyniki jest podzielona na dwie części: Wynik pośredni i Wynik końcowy, przy czym dozwolone są następujące wyniki: Powodzenie, Ostrzeżenie, Błąd i Przerwano. Na prawo od kolumny Wyniki znajduje się kolumna Działanie. Kliknij kolumnę Działanie, aby skonfigurować powiadomienie dla każdego wyniku. Działania obejmują wysłanie wyniku audytu lub wysłanie wiadomości e-mail po zakończeniu wyniku. Jeśli nie wybierzesz opcji, nie zostanie podjęte żadne działanie dla wyniku.
Na karcie Śledzenie można skonfigurować śledzenie dla określonego programu obsługi. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Konfigurowanie poziomu śledzenia.